Sluit Aan het laden....
Ontwerpen-voor-geld heet voortaan Crowdsite. Lees meer

10 jaar ontwerpen-voor-geld

Wist je dat 9 van de 10 startups er niet in slagen de eerste 10 jaar door te komen? Je kunt je dus wel voorstellen dat wij gigantisch trots zijn dat het nog steeds goed gaat. Yes, we did it!  Vandaag vieren we onze tiende verjaardag. En wat hebben we wat meegemaakt gaandeweg. Met veel dank aan ons team, de ontwerpers en onze opdrachtgevers.

Ik denk dat dit een goed moment is om een persoonlijk stuk te schrijven en mijn mening te delen, de goede, maar ook zeker de minder goede. Hopelijk kan iemand zijn voordeel ermee doen.

Speciale momenten


In 10 jaar zijn er ontelbare speciale momenten langs gekomen. We hebben handgetekende tekeningen binnen gekregen van kinderen die een inzending wouden insturen. Deze hebben we ingescand en de opdrachtgever vond het geweldig. Ook waren er tranen, toen we erachter kwamen dat een van onze ontwerpers was overleden, een dag nadat hij zijn eerste wedstrijd had gewonnen.

Het voelt goed als je wordt geselecteerd voor een prijs. We hebben er zelf verschillende gewonnen. Vandaar dat we zijn begonnen met een designer award, we waren het eerste design platform die een award organiseerde in 2012. Dit jaar zullen we meerdere prijzen uitreiken in verschillende categorieën.

Een klein beetje historie


04-06-2009 - De lancering van ontwerpen-voor-geld.nl


We lanceerden Ontwerpen-voor-geld.nl in Nederland! Als het eerste design platform kregen we snel bekendheid onder ontwerpers en het MKB. Zo zag de website er destijds uit.

30-10-2010 - De lancering van logo-design.de

Onze eerste internationale ervaring. We hebben er jaren over gedaan om de markt te begrijpen. Maar het is ons gelukt! Later zouden we de naam veranderen naar Crowdsite.de, om één internationale naam te hanteren. Ook crowdsite.ch en .at volgenden snel.

12-03-2012 - 1 miljoen naar ontwerpers

Binnen 3 jaar na het lanceren betaalden we 1 miljoen euro uit aan ontwerpers. Erg trots waren we hierop!

22-11-2012 - De eerste designer award

21-07-2013 - Nieuwe website en huisstijl

Ons logo is veranderd naar hetgeen wat we nu kennen

30-04-2014 - Crowdsite is geselecteerd door The Next Web

We mochten Crowdsite presenteren tijdens TNW conferentie in 2014.

16-12-2015 - Opening van ons kantoor in Duitsland

Een tweede kantoor om de Duitse markt nog beter te faciliteren.

21-04-2017 - Nieuw ontwerp voor onze wedstrijdpagina

18-10-2018 - De Crowdsite app is gelanceerd

Zaken worden mobiel gedaan, daarom hebben we onze iOS en Android app gelanceerd.

26-02-2019 - We zijn er, 100.000 Gebruikers!

Een unieke milestone voor Crowdsite!

04-06-2019 - 10 Jaar Crowdsite!

Investeerders, groei geld… Het eerlijke verhaal


Als je bedrijf groeit zijn er altijd investeerders die geïnteresseerd zijn in een stukje van de taart. Het geld is heel erg aantrekkelijk als oprichter, want met het extra geld kun je sneller groeien. Toch? Dat was ook mijn gedachten.

Ik ging op zoek naar een investeerder, snel vond ik er twee. Binnen een paar maanden was de deal rond. Ik verkocht 66.6% van mijn aandelen en we hadden drie aandeelhouders met 33.33% van de aandelen. In het begin was iedereen gemotiveerd, we hebben ook mooie successen geboekt. Maar ik maakte één grote fout, ik had het meerderheidsbelang verkocht.

Snel kreeg ik het gevoel dat ik de controle over het bedrijf kwijt raakte. Mijn interesse werd minder, dus was er maar één oplossing. De aandelen terug kopen. Na ongeveer een jaar onderhandelen had ik het voor elkaar, ik kocht alle 100% aandelen terug.

Je kunt het dom noemen, maar ik zie het liever als een hele goede les voor een jonge ondernemer. Later begon ik wel een sparring partner te missen. Met het team kon ik de dagelijkse gang van zaken prima bespreken. Maar over discussies over de toekomst is het goed om een externe mentor te hebben. Deze heeft een ander beeld bij het bedrijf. Ik ging weer op zoek en vond deze keer een mentor die een klein belang nam in het bedrijf. Ik verkocht 15% van de aandelen, een aantal jaar geleden.

Dus 10 jaar later, ik bezit nog steeds 85% van het bedrijf. Er is geen druk vanuit investeerders. Dit geeft vrijheid en dat is iets wat ik erg waardeer. Ik denk dat dit het bedrijf persoonlijker maakt en innovatiever dan anderen. Natuurlijk is er ook een keerzijde van de medaille, we hebben beperkte capaciteit voor ontwikkeling en marketing. Daarom kan het zijn dat grote updates waar we aan werken wat langer duren om af te ronden.

Een mooie toekomst


En nu? Wat gaat er de komende 10 jaar gebeuren…. hmm een goede vraag. 10 Jaar geleden kon ik me niet voorstellen hoe het nu is gelopen, dat is niet veranderd. We zijn altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen en manieren om de business uit te breiden.

Er komen wat grote veranderingen aan. We zullen ontwerpen-voor-geld.nl (en .be) omtoveren naar Crowdsite, zodoende hebben we maar één merknaam; Crowdsite. Ook zijn we nieuwe wedstrijd categorieën aan het ontwikkelen waar ik erg enthousiast over ben.

Mobiel wordt steeds belangrijker voor ons. Ons nieuwe platform is mobile-first ontworpen in plaats van desktop-first. Hopelijk kunnen we later dit jaar migreren naar dit nieuwe platform, want het is bijna klaar. Ook zullen dan de badges een belangrijkere rol spelen en de één-op- één wedstrijd zal verdwijnen. Lees er alles over in dit artikel: https://www.crowdsite.nl/wat-gaat-er-veranderen/

Bedankt,
Roel Masselink

Oprichter van Crowdsite
Ben je ontwerper? Registreer je nu! Lees meer
32%
()

Uploaden annuleren